PW-i opleiding

Pedagogisch medewerker voor het Integraal Kindcentrum

In een IKC werken pedagogisch medewerkers en leerkrachten op gelijkwaardige basis samen in één team, onder één leiding en wordt het onderscheid tussen deze twee werelden steeds kleiner. Des te mooier is het dat er een opleiding is gestart eerder dit jaar van Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Integraal (PW-i), gericht op integrale kindcentra. Deze opleiding wordt aangeboden door het ROC Kop van Noord-Holland in Schagen, in nauwe samenwerking met Stichting Kinderopvang Hoorn, Kappio Kinderopvang, SKIK Kinderopvang Koggenland, Kinderopvang Langedijk en Stichting Kinderopvang Regio Schagen.

Bijzonder is dat de opleiding wordt gegeven via een bol/bbl-variant: de eerste twee jaar ga je naar school en volg je praktijklessen en stages bij een van deze opvanginstellingen. Het laatste jaar ben je verzekerd van een leerwerkplek bij de opvangorganisatie.

Inhoud

Tijdens de opleiding werkt de student aan de volgende kerntaken:

  • begeleiden van kinderen bij hun ontwikkeling;
  • werken aan kwaliteit en deskundigheid;
  • opvoeden en ontwikkelen van het kind/de kinderen in de kinderopvang;
  • organiseren van de werkzaamheden.

Stages

De leerlingen van de opleiding PW-i lopen twee dagen stage op een BSO in de tweede helft van het eerste jaar. Deze combinatie is gestart in februari 2019. Het tweede jaar worden de leerlingen geplaatst op het kinderdagverblijf/peuteropvang eventueel in een combinatie met de BSO. Het derde jaar is een BBL jaar; dit betekent dat ze in dienst komen als leerling bij Kinderopvang Langedijk en steeds zelfstandiger gaan werken als collega. Het uitgangspunt is de leerlingen 3 jaar lang binnen 1 locatie (IKC) hun stage te kunnen laten lopen.


Via deze knop lees je meer over de stages tijdens de PW-i opleiding.

Volgende pagina
Ouderbetrokkenheid