De successen van 2019

Het jaar 2019 was een pittig jaar met veel gebeurtenissen en heel veel successen. Door de uitbouw van de community zijn er regelmatig events geweest om de betrokkenheid met ouders en kinderen te vergroten. Er is weer hard gewerkt door iedereen om de trein rijdende te houden en met trots presenteren we u graag de uitkomsten.

We bieden u graag een opsomming van successen in 2019, variërend van evenementen, behalen van diploma's en opening van nieuwe locaties. En als klapper op de vuurpijl: de introductie van Allente, de nieuwe naam van Kinderopvang Langedijk per 1 januari 2020.

Januari 2019

Nationale Voorleesontbijt

Op 23 januari werden kinderen van 0-6 jaar getrakteerd op een gezellig voorleesfeest. Nienke van den Berg, bekend van Zappelin, kwam op 3 locaties in Langedijk voorlezen op het Nationale Voorleesontbijt, de start van de Nationale Voorleesdagen. Ook ouders konden met hun kinderen langskomen als ze geen opvang hadden en de opkomst was dan ook enorm. Nienke heeft voorgelezen uit het prentenboek van het jaar ‘Een huis voor Harry’. Nienke bracht het verhaal mooi tot leven met gebruik van grote afbeeldingen van de plaatjes uit het boek en na het voorlezen heeft ze met de kinderen nog verschillende liedjes gezongen en spelletjes gedaan.

Bibliotheek Langedijk heeft geholpen om het Nationale Voorleesontbijt bij Kinderopvang Langedijk een succes te maken.

Februari 2019

Cursus werken met babies

Kinderopvang Langedijk is trots op de eerste groep Pedagogisch medewerkers, die op 4 februari de cursus ‘Werken met baby’s’ heeft afgerond. De cursus is bestemd voor pedagogisch medewerkers die met baby’s werken en wordt verplicht vanaf 2023. Door nu al de cursus te geven en te volgen, werkt Kinderopvang Langedijk dus ver vooruit op deze wettelijke eis.

Afronden opleiding IKC directeur

De regiomanagers hebben hard gebuffeld voor de opleiding tot IKC directeur. Daarin staat het leidinggeven op een Integraal Kindcentrum centraal, voor zowel opvang als onderwijs. We zijn super trots op de onze dames en de snelheid waarin ze het diploma gehaald hebben (12 febuari 2019).

SKL got talent

Op 8 februari stond theater De Binding op zijn kop met ‘SKL got talent’. De kinderen van onze BSO’s hadden hard geoefend om op te treden voor een groot publiek. Iedere BSO trad op met dansjes, toneelstukjes, verhalen vertellen met gebaren en zelfgemaakte materialen, kinderen die prachtig zongen of hun zenuwen overwonnen door in hun eentje een muziekinstrument te bespelen. De medewerkers hadden er samen met de kinderen veel werk van gemaakt en daardoor werd het een avondvullend programma met een mega hoge opkomst. Na afloop van ieder optreden kregen de kinderen een leuke terugkoppeling van een jury en een vaantje.

Donatie goed doel

De medewerkers van Kinderopvang Langedijk konden tijdens de jaarlijkse kerstviering een bijdrage van hun eigen kerstattentie (deels) doneren. Voor Stichting Opkikker is er € 165,- binnen gekomen. En voor Stichting Ambulancewens €235,-. Beide organisaties waren erg blij met onze bijdrage, die we 13 februari hebben bekend gemaakt.

Cursus bewegen met peuters

Als onderdeel van de peuteracademie krijgen de peuters nog wat extra activiteiten aangeboden, zoals yoga en lekker vrij bewegen. Om deze lessen goed voor te bereiden en uit te voeren, zijn de medewerkers van de peuteracademie op 15 februari gestart met een cursus kinderyoga, een speelse manier van yoga

5 jaar zwem-BSO

In februari vierden we dat we al weer 5 jaar zwem-bso aanbieden. De kinderen gaan onder BSO-tijd onder begeleiding van een pedagogisch medewerkers naar zwembad De Geus en krijgen daar 2 uur zwemles. Een prachtige combinate om BSO tijd nuttig op te vullen voor de kinderen en ouders met wachttijd tijdens zwemles te ontlasten.

Natuurspeeldag

In de Voorjaarsvakantie werd met de Vrijbuiters een Natuurspeeldag georganiseerd. 's Morgens hebben is er met de kinderen eerst een super leuke speurtocht gehouden op 't Geestmerambacht. Daarna zijn ze gaan klimmen, klauteren en struinen tussen de bomen. Het middagprogramma bestond uit creatief met boomschijven, bloempot schilderen en deze vullen met zaadjes.

Maart 2019

25 jaar bij SKL

Karin en Marja vierden 5 maart hun 25-jarig jubileum bij Kinderopvang Langedijk en ook al die tijd bij de Pettevlet. Ze vierden dit graag met de kinderen, en kwam er een leuk theater met kabouters optreden. De kinderen vonden het spannend maar hebben volop genoten. Marja was al in 2018 25 jaar bij SKL, maar vierde nu gezellig mee.

Hardloopclinics op de BSO

Als voorbereiding op de kidsrun zijn er bij 3 BSO's hardloop clinics gegeven door Team Langedijk. Op 26 maart was de eerste en de kinderen werden erg enthousiast. Er werd ook verteld over inzamelen vam geld voor Goede doel van de kidsrun: De Kanjerketting.

April 2019

Officiële opening Sport en Spel BSO

Op 1 april was de start van de Sport en Spel BSO op het terrein van voetbalvereniging LSVV in Zuid-Scharwoude. Een mooie samenwerking die het mogelijk maakt om sportactiviteiten aan te bieden aan de BSO kinderen van 8 jaar en ouder in Noord- en Zuid-Scharwoude. Eerst was Sport en Spel nog een extra activiteit van BSO Ziezo, vanaf nu een echte BSO. De BSO wordt later in het jaar omgedoopt tot BSO 't Honk. De kinderen kennis met verschillende sporten en spellen op de grote sportvelden, of doen iets voor zichzelf zoals gezelschapsspelletjes, lezen en knutselen.

Koningsspelen bij de peuters

De peuters bij Kinderopvang Langedijk hebben op 12 april actief meegedaan met de Koningsspelen, net als op de basisscholen. Op de peuteropvang en de 3+ groepen van de kinderdagverblijven zag je gezellig oranje kleding en vrolijke kroontjes, die de kinderen zelf hadden gekleurd en de groepen hebben buiten allerlei sportieve spelletjes gedaan. Ook kinderen die deze dag geen opvang hadden, waren welkom om mee te doen.

Heerhugowaard City Run

Het hardloopteam van Kinderopvang Langedijk had hard getraind voor de de hardloopwedstrijd op 12 april: De Heerhugowaard City run by night. De medewerkers deden mee met de 5 of 10km en gingen als een speer. Collega Esther werd zelfs 3e op de 10km. Het hardloopteam draagt op een leuke manier bij aan het teamgevoel, gezond bewegen en vergroten van de zichtbaarheid van de organisatie door het lopen in de shirts en de opvallende beachvlag.

BSO sportdag

Op het LSVV terrein worden door ruim 60 kinderen van de 8+ groepen 6 verschillende spellen gedaan. Denk aan een vliegend tapijt, kleding estafette en een stormbaan. waarbij de kinderen een letter meenemen, en met je team van alle letters woorden maken.

Hoenderdaell

Het jaarlijkse BSO uitje ging dit jaar naar het dierenpark Hoenderdaell. Verspreid over 3 dagen gingen de kinderen in grote bussen naar dit mooie dierenpark om o.a. maki’s en Lori’s (vogels) te voeren, kijken naar een roofvogelshow en en bezoek aan de jachtsimulator bij Stichting Leeuw.

Mei 2019

Langedijker Run

Gespannen gezichtjes aan de start, rood aangelopen wangen, snelle beentjes en hijgend over de finish... De kidsrun van de Langedijker Run op 19 mei was weer een groot succes. Er deden maar liefst 195 kinderen van de BSO’s van Kinderopvang Langedijk mee. De kinderen waren goed herkenbaar in onze rode hardloopshirtjes. De kinderen deden extra goed hun best vanwege het goede doel van de kidsrun: de Kanjerketting voor kinderen met kanker. Voorafgaand aan de run hadden de BSO’s creatieve rommel- en boekenmarkten georganiseerd om geld in te zamelen voor dit goede doel en in totaal is er ruim € 2.000 opgehaald op de BSO’s. Voor en na het hardlopen konden kinderen terecht op het Kinderopvang Langedijk Paviljoen en meedoen met een kleurwedstrijd.

Juni 2019

Koken op BSO's wandel4daagse

Van 4-7 juni is de wandelvierdaagse, een evenement waar massaal veel kinderen via school aan meedoen. Omdat de start al om 18 uur is en om ouders niet zo te laten haasten, bieden we eten aan op de BSO's. Samen met de kinderen koken voordat de wandeling voor die avond begon. Zo wordt de Avondvierdaagse nog leuker.

Opa en oma week

Van 3 - 7 juni is het opa en oma week. Opa’s en oma’s spelen vaak een belangrijke rol bij het opgroeien en opvoeden van kinderen en passen hier en daar op om te helpen in het drukke bestaan van de ouders van nu. We hebben opa's en oma op de opvang uitgenodigd om ze in het zonnetje te zetten en dat ze kunnen meekijken hoe leuk hun kleinkinderen het hebben bij de opvang.

Juli 2019

Run for Kika

Op 7 juni deed het hardloopteam van Kinderopvang Langedijk mee met Run for Kika Alkmaar. De run was op het Geestmerambacht en werd georganiseerd om geld voor Stichting Kinderen Kankervrij (Kika). Het ging dit keer niet om de snelste, maar om het meedoen, wat erg heftig was met borden langs de route met mooie boodschappen van kinderen die genezen zijn van kanker. SKL heeft de kleurwedstrijd in het kinderpaviljoen gesponsord, waar kinderen kans maakten om leuke spellen.

'Kinderen van de wereld' bij BSO

Het thema van de zomervakantie op de BSO was 'Kinderen van de wereld'. Iedere BSO kon zijn eigen invulling hieraan geven en verdieping zoeken in 1 of meer landen in de wereld. Eén BSO heeft zelfs Langedijk onder de loep genomen, andere namen hele contintenten. Onderdeel van dit thema was ook SKL Junior Masterchefs, een wedstrijd onder BSO’s voor heerlijke gerechten van over de hele wereld.

Augustus 2019

Opening nieuw KDV: De Buitenbanjers

Op 26 augustus was het zover: het nieuwe kinderdagverbljf De Buitenbanjers opende zijn deuren. Dit unieke kinderdagverblijf is gevestigd midden in de natuur. Het ligt naast Vakantiepark Molengroet en het verblijf van de kinderen speelt zich zo veel mogelijk buiten af. De groep heeft de gelegenheid om naar het recreatiegebied Geestmerambacht te gaan, maar de binnenruimte is ook zeer geschikt om leuke activiteiten te doen.

Personeels-planner

Onmisbaar is onze personeelsplanner om een goede bezetting te regelen op de locaties. We hebben afscheid genomen van planner Yvette (foto), ze koos voor een nieuwe uitdaging als lerares. We hebben Marijn als goede vervanging gevonden.

Beddenrace

Op 31 augustus hebben een aantal medewerkers meegedaan met beddenrace. Ze hadden samen met de kinderen van BSP Wiplala een mooie kar gemaakt. Verkleed als “kinderen van de wereld” (het BSO thema van de zomer) en lopend met de kar met een wereldbol liepen de collega’s en een aantal kinderen op een ludieke manier tussen de racende bedden.

Opening IKC Oudkarspel

Op 25 augustus heeft IKC Oudkarspel de kinderen in het verbouwde gebouw voor het eerst ontvangen. Na jaren overleg en maanden van verbouwing was het IKC er klaar voor. Naast het samenwerken van de St. Maarten school en de Barnewiel heeft de opvang een nieuwe plek gekregen. Tevens was dit de start van ons nieuwe kinderdagverblijf om onderdeel uit te maken van het aanbod 0-12 voor een IKC. Het is een mooie samenwerking om toe te werken naar een doorgaande leerlijn.

September 2019

Voorleesoptocht

Voor de 3e keer heeft Kinderopvang Langedijk op 11 september de Voorleesoptocht georganiseerd. De eerder geplande Voorleestoptocht was afgelast door de regen- en onweersvoorspellingen. Na de start konden de kinderen met hun ouder(s) in optocht naar 3 voorleeslocaties lopen. De Voorleesoptocht is verspreid over 3 regio’s in Langedijk. In St. Pancras, Noord-Scharwoude en Broek op Langedijk kregen kinderen, gekleed in pyjama, 3 leuke slaapverhaaltjes voorgelezen. Bibliotheek Langedijk verzorgde de prentenboeken, ondersteund met prachtige vertelplaten.

Uitbreiding IKC opleiding

De opleiding voor gespecialiseerd pedagogisch medewerker voor het integraal kindcentrum (IKC) wordt uitgebreid. Deze opleiding is een succes en er is een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor een duurzame samenwerking tussen ROC Kop van Noord Holland en Kappio, SKRS, SKH, SKIK, Kinderopvang Langedijk en Blosse opvang en onderwijs.

Dag van de leidster

Eén keer per jaar zetten we graag onze medewerkers in het zonnetje. Dat doen op 'De dag van de leidster'. De medewerkers krijgen een mooie scheurkalender cadeau als dank voor hun inzet iedere dag weer.

Oktober 2019

Start kinder- boekenweek

Op 2 oktober startte de Kinderboekenweek met als thema ‘Reis mee’. Iedere locatie heeft daar zijn eigen invulling aan gegeven, er werd ook voorgelezen door Karen van de bibliotheek.

Ouderavond Spelen en Speelgoed

In de week van de opvoeding had Kinderopvang Langedijk een ouderavond georganiseerd voor de ouders. Tijdens deze avond op 9 oktober kregen ouders informatie en tips van deskundige Marianne de Valck hoe ze kind(eren) van 0-12 jaar kunt stimuleren met speelgoed, waar ze rekening mee kunnen houden met het maken van keuzes voor speelgoed en materialen en hoe ze kunt omgaan met wensen van de kinderen.

Hoog bezoek bij Parapluutje

Wethouder Does bezoekt op 11 oktober peuteropvang Het Parapluutje in Heerhugowaard. Hij kwam een mooie kast langsbrengen van Bibliotheek Heerhugowaard met boeken, onderdeel van het BoekStart programma. Hiermee wordt het lezen al in vroeg stadium gestimuleerd en de woordenschat, het taalbegrip en taalgebruik van de peuters bevorderd.

Voetbal clinic in herfstvakantie

Maar liefst 3 dagen in de herfstvakantie was er een enthousiaste groep 8+ BSO voetballers aanwezig. Zij leerden op de techniektraining wat er belangrijk is bij dribbelen, hoe je moet kappen en oefenden ze dit bij de 1 tegen 1. Ook konden ze spelletjes doen en werd er een toernooi gespeeld.

Hercertificering Startblokken

Op 16 oktober, tijdens een druk bezochte personeelsbijeenkomst, kregen de geslaagden voor de hercertificering van Startblokken hun certificaat uitgereikt.

Pompoenen voor halloween

Het hele SKL busje staat vol met kratten gevuld met pompoenen om te verdelen over de BSO groepen. De kinderen ze beschilderen, uithollen of misschien wel soep van maken. Via de Marlequi konden we ze voor een mooie prijs krijgen.

November 2019

Opening peuteropvang De Kleine Braam

Maandag 4 november is Peuteracademie ‘De Kleine Braam’ in de openbare basisschool De Hasselbraam in Heerhugowaard geopend. Deze peuteropvang is gestart in nauwe samenwerking met de school. Op deze manier wordt het aanbod en het thema van school afgestemd op De Kleine Braam. Zo worden peuters gestimuleerd in hun ontwikkeling door middel van spel, samen spelen en zingen, waardoor ze een heuse voorschool krijgen aangeboden

Zingen bij de Molenhoeve

De peuters van peuteropvang De Boei gaan in de ochtend van 11 november oefenen voor St. Maarten liedjes bij de woonzorglocatie De Molenhoeve. De bewoners genoten met volle teugen van het bezoek, de zelf gemaakte lampionnen en de liedjes.

Opening Belevingspad

Onze collega Karen Wittebrood 16 november heeft gisteren haar opleiding tot Natuurgids afgerond bij het Natuur Instituut Alkmaar. Als afstudeerproject heeft ze het Belevingspad op het Geestmerambacht samen met 3 mede cursisten gemaakt, een speurtocht met Geesje de Slak. Karen kan met deze opleiding nog meer kennis overdragen aan de kinderen op de natuur BSO.

Nieuwe naam voor de nieuwe organisatie

Het hele jaar is iedereen er al druk mee bezig: de samenvoeging van Kinderopvang Langedijk met de onderwijsinstellingen De Blauwe Loper en Atrium. Voor deze nieuwe organisatie moet nog wel een nieuwe naam komen. Eerst zelf proberen en oproep naar de medewerkers, maar een passende naam werd niet gevonden. Met externe hulp is in november de nieuwe naam geboren.

Waarom Allente?

  • Met z’n allen, voor z’n allen
  • Talenten ontdekken en laten ontwikkelen bij kinderen en medewerkers
  • En dat doen we bij kinderen van 0-12 jaar, in de bloei en lente van hun leven.

Bekijk hier het filmpje met betekenis van de naam. Zet vooral het geluid aan bij het afspelen.

Voorbereiden verhuizing

De naam moest nog even geheim worden gehouden, maar achter de schermen werd hard gewerkt aan uitwerking van de huisstijl en een introductiecampagne. Maar ook om de verhuizing van de Centrale bureuau's van de 3 organisaties naar een nieuw pand te organiseren en alle stukken op tijd klaar te hebben voor het vormen van de nieuwe organisatie.

Training 'Werken met babies'

Pedagogisch medewerkers krijgen inzicht in de belangrijke rol die zij hebben bij het welbevinden en de ontwikkeling van baby’s. Op 22 november heeft er weer een groep de training met succes afgerond.

Pietengym bij de peuters

Klimmen als de pieten, om Sinterklaas te helpen. Welke peuter wil dat niet? Na de gym kregen de peuters hun pietendiploma.

December 2019

Aankondiging Allente

Op 3 december was het zover: de naam Allente werd bekend gemaakt. Eerst bij het personeel, wat een beste uitdaging was met ruim 600 medewerkers om die redelijk gelijktijdig te informeren. Ze waren al frequent op de hoogte gehouden via interne nieuwsbrieven. Via mail, persoonlijke presentaties op de scholen en bezoekjes op de opvanglocaties werd de naam Allente bekend gemaakt en in de tijd van het jaar gevierd met een chocoladeletter van de letter A, met een passend gedicht erbij.

Daarna was het tijd om de ouders, partners en andere betrokkenen te informeren via email en een grote advertentie in de regionale kranten. Er werd zeer enthousiast gereageerd op de naam en de voorgenomen samenwerking. De bestuurders Elfred Bakker (onderwijs) en Monique Mul (opvang) zijn ook erg trots op de nieuwe naam, de betrokkenheid van medewerkers en de inzet van iedereen om de nieuwe organisatie goed neer te zetten.

Santarun in Heerhugowaard

Wat een mooie saamhorigheid tijdens de Santa Run in Heerhugowaard op 15 december met 3 pedagogisch medewerkers, 2 ouders en een gastouder.

Workshop Streetdance

Een leuke workshop streetdance op de BSO tijdens de kerstvakantie. Bij dansschool Biersteker genoeg ruimte om te oefenen en later nog optreden voor de ouders op de BSO.

Volgende pagina Het verhaal van de kidsrun